top of page

התמרת סכסוכים - תפיסה ומתודות

אחת המטרות האסטרטגיות של "אתגר" מתמקדת בהפיכתה של תפיסת "התמרת הסכסוכים", על מגוון הכלים המתודולוגיים שלה, לידועה ונגישה למעגלים רחבים בחברה הישראלית. על ידי כך אנו מצפים להגביר באופן משמעותי את היכולת של האוכלוסייה להתמודד עם הסכסוכים השונים המשפיעים על חייהם בדרך פחות אלימה – מהסכסוך הישראלי-פלסטיני ועד לחיכוחים בין שכנים.

בחברה הישראלית התרגלנו לחיות במצב של סכסוך ושל מתח. אנו חווים מאבקים בכל נושא ובכל תחום - מן המהותיים ביותר עד הטריוויאלים ביותר. לרוב, חיכוכים אלה גולשים לצורה כלשהי של אלימות. אנחנו עד כדי כך שקועים במציאות זו עד שרובנו מאמינים שזו מציאות רגילה וכך מתנהל כל העולם. אך למעשה, המציאות שלנו היא חריגה ועלינו לעשות מאמץ כדי לשנות אותה. לשם כך יש להבין מהו סכסוך ואיך ניתן להתמודד עמו בצורה נכונה.

תפיסת "התמרת סכסוכים" המנחה אותנו נבדלת משתי הגישות המוכרות יותר של התמודדות עם סכסוכים: "ניהול סכסוכים" ו"פתרון סכסוכים". לעומתן, גישת ההתמרה מאמינה שניתן להתגבר על כל סכסוך, תוך שימוש בכלים הנכונים, ומבלי להיחפז להגיע לפשרה בכל מחיר.

 

הנחת היסוד ב"התמרת סכסוכים" גורסת שסכסוכים עשויים להיות מקור חיובי מאוד לאנרגיות וליצירתיות. הבעיה לא נעוצה בעצם קיומו של סכסוך, אלא בשימוש באלימות הננקטת על ידי המעורבים בסכסוכים במטרה לכפות את דעתם על האחרים. כל מי שנמצא במצב של סכסוך מסוגל לפתח את היכולת להתבונן על עמדותיו ועל עמדות הצד שכנגד בתקווה למצוא דרכים חדשות שיאפשרו לשניהם לממש את מטרותיהם האמיתיות.

להעמקה נוספת, ממקורות בינלאומיים, על תפיסת "התמרת סכסוכים" ניתן לקרוא על העקרונות היסוד של התפיסה ועל האומנות שבהתמרת סכסוכים באמצעות דיאלוג

מהו סכסוך?

לפי האנצליקופדיה למדעי החברה, קונפליקט היא:

"התנגשות בין שני צדדים בעלי מגמות, מטרות או ערכים שאינם מתיישבים אלו עם אלו, או בין בעלי תביעות למעמד, לתפקיד, לנכסים או למשאבים שאין אפשרות לספקם לכל הצדדים בעת ובעונה אחת, וכשהשגת מבוקשו של צד אחד פוגמת או מונעת ממבוקשו של הצד האחר"

לרוב, כאשר נקלעים לקונפליקט אנחנו כל כך עסוקים בלהשיג את המטרה שלנו שלא תמיד בוחרים בדרכים המתאימות ביותר להשגת אותה המטרה. לפעמים, בעיקר ברמה האישית, אנחנו "הולכים עם הראש בקיר" ומנסים שוב ושוב את אותן פתרונות שלא מובילים אותנו לשום מקום. במקרים אחרים, בעיקר ברמה של סכסוכים חברתיים ולאומיים, אנחנו נשאבים לתוך דינאמיקה של משחק סכום אפס, מתוך אמונה כוזבת שצעדים כוחניים יספקו לנו בטחון.

ב"אתגר" אנו מקדמים תפיסה אחרת. אנו מאמינים ביכולת של כל מי שנמצא במשבר למצוא פתרונות חדשניים לשיפור המציאות האישית והכללית. אנו מטפחים חשיבה יצירתית הדרושה להתמרת כל סכסוך. שני העקרונות המנחים העיקריים של תפיסתנו הינם: א' ההכרה   בצרכים הבסיסיים הלגיטימיים של כל אדם או קבוצה המעורבים בסכסוך וב' ההבנה שכולנו פועלים בתוך מציאות מורכבת מרובת אילוצים

לרשותנו מגוון רחב של כלים אשר מאפשרים לכל מי שנמצא בסכסוך להגביר את הביטחון האישי והקבוצתי, לנתח באופן מעמיק את הגורמים השונים המשפיעים על הסכסוך ועל התנהגות המעורבים בו ולמצוא פריצות דרך משמעותיות שיפתחו אפשרויות מרובות להתקדם למציאות חדשה וטובה יותר.

לקריאה נוספת על הכלים:

כלים מעשיים

כלים מעשיים
ארגונים בעולם

ארגונים בעולם המקדמים תפיסה של התמרת סכסוכים

תפיסת התמרת הסכסוכים התפתחה כשילוב של דיסציפלינות אקדמיות שונות, וביניהן לימודי שלום וסכסוך, פסיכולוגיה חברתית, מדע המדינה, יחסים בינלאומיים ועוד, יחד עם ניסיון מעשי רב-שנים של שימוש בכלים מתודולוגיים לעבודה עם א/נשים וקבוצות במצבי סכסוך. "אתגר" היא חלק ממשפחה בינלאומית, ההולכת ומתרחבת, של ארגונים המקדמים הבנה ועשייה מתוך תפיסה של התמרת סכסוכים כדי לבנות מציאות איכותית יותר, לצמצם את האלימות והסבל ולייצר שינוי בר קיימא לטובת האנושות כולה.

בין הארגונים האלה, אנחנו בקשר פעיל עם:

קבוצת ARIA, ארה"ב, מתמקדת במרכיב הזהותי שבסכסוכים. 

המכון על שם קלמן, אוסטריה, עוסקים הן בתיאוריה והן בפרקטיקה של התמרת הסכסוכים 

המכון לענייני תרבות, אנגליה, רשת בינלאומית המקדמת תהליכי קבלת החלטות ותכנון השתתפותיים

הלובי היהודי לשלום, ארה"ב, ארגון המתמחה בקידום רעיונות יצירתיים להתגברות על חסמים בתהליך השלום

טראנס-קונפליקט, סרביה, המקדם ידע ועשייה ברחבי העולם כולו מתוך תפיסה של התמרת סכסוכים

ארגון טרנספורם, גרמניה, מחלוצי ההפעלה של פרויקטים בתחום התמרת הסכסוכים

תרגום מושגים

אתה רואה דברים ושואל "למה?"; אבל אני חולם על דברים שאף פעם לא היו,

ושואל "למה לא?"

ג'ורג' ברנרד שו

bottom of page